tisdag, juni 02, 2009

Ny blogg och en potentiell debatt

Expressens konstkritiker Nils Forsberg bloggar från Venedigbiennalen, HÄR. Forsberg är en av den svenska konstkritikens bästa stilister, även om jag ibland undrar om han gillar konst. Det vore roligt om han var så där oresonligt översvallande någon gång. Det bör bli en rolig blogg. Den ska följas.
UPPDATERING: Även Aftonbladet bloggar från Venedig. De är tre på plats, Sinziana Ravini, Camilla Hammarström och Ulrika Stahre. Läs HÄR.

Aftonbladets Frans Josef Petersson skriver i dag om den ojämna genusbalansen i Moderna Museets utställningar. Mindre kvinnor, mer män. Ett tacksamt ämne, en tydlig vinkling. Jag tror inte att Moderna replikerar.

En debatt som faktiskt vore roligare att följa, tycker jag, är den som skulle inledas med ett angrepp, inte på något så faktiskt som i detta fall, utan på något mer smakbetingat, på kvaliteten av det som visas. Det vore bra om någon kritiker ville skriva en debattartikel om hur dålig konst museet visar. När David Elliot var chef så skrevs sådana artiklar stup i kvarten. Hm, intressant. Jag var faktiskt på gång med en sådan artikel. Men fick på ett tidigt stadie nej. Alla älskar Moderna nu. Fast i mitt fall handlade det om att de som jag tänkte skulle publicera min artikel, inte ville ha replik från Moderna. Eeh. Som om det vore något dåligt. Och så illa är det inte ställt med museet. Inte nu. Det ser bra ut. Oftast.

Det vore intressant om någon kunde göra en genusundersökning på personalstyrkan på svenska museer, ja, till exempel på Moderna Museet. Det kanske är tio procent som är män som arbetar där. Alla män är givetvis chefer. Nåja. Så är det inte riktigt. Det senare alltså.

2 kommentarer:

nils.forsberg sa...

Hej Rikard och tack så hemskt mycket för dina vänliga ord. Men jag älskar ju konst! Det är kanske därför jag låter grinig ibland, när konsten (eller konstvärlden) inte är så fantastisk som den kan vara.

Cordialmentne da Venezia,

Nils Forsberg

Rikard Ekholm sa...

Hej Nils, var roligt att du hittade hit. Följer din blogg, men ser också fram emot ett uppslag - eller något liknande i Expressen sen.