måndag, juni 29, 2009

Hur bra blev det, Vanja Hermele?

Jag har ännu inte läst Vanja Hermeles bok "Konsten - så funkar det (inte)". Där kommer hon fram till att konstvärlden inte är jämställd.

Men sen läste jag i DN i lördags att Statens konstråd bemöter Hermeles kritik om att de har köpt in dubbelt så mycket konst av män, till ett dubbelt så stort värde.
Konstrådet håller inte med om detta. Jag citerar från DN:


"- Ser man till rådets byggnadskonstuppdrag, har majoriteten av huvuduppdragen gått till kvinnor. Det har Vanja Hermele information om, säger Patrik Förberg, pressansvarig på Statens konstråd, till DN. Hennes statistik är missvisande eftersom undersökningen baserar sig på tre konstkollektioner. Vi gör ungefär 100 per år."

Det jag tycker är underligt med detta är att DN enbart gör en notis av det. Det här är något som måste redas ut. Det är en stor sak att Statens konstråd kritiseras för att vara ojämställt. Men om Vermeles studie bygger på tre kollektioner av 100 så håller hennes kritik givetvis inte. Nu står ord mot ord. Här hade DN Kultur kunnat göra en viktig instats. Nu blir det bara ingenting.

Vermele menar att hon inte fått uppgifter om alla kollektioner. Är det en bra ursäkt?

Inga kommentarer: