onsdag, februari 17, 2010

Därför måste Modernas nya chef bli…

någon av de nio som sökt jobbet. Där står valet, enligt mig, mellan Cecilia Widenheim, tjänstledig intendent på Moderna, nu på Iaspis, och Jan-Erik Lundström på Bildmuseet i Umeå.

Regeringen kan inte plocka någon annan än de nio som sökt eftersom att rekryteringsprocessen påbörjades enligt de gamla reglerna.

”Eftersom Moderna museets rekryteringsprocess redan har börjat, så får den gå enligt de gamla reglerna”, säger Claes Lindgren chef för Enheten för statlig arbetsgivarpolitik vid Finansdepartementet, till Svenska Dagbladet.

”De gamla reglerna” innebär öppen annonsering och öppna ansökningar som allmänheten kan ta del av eftersom de är offentlig handling. (För mer om nya regler om ansökningar som inte är offentliga handlingar, läs
HÄR).

Enligt Elin Viksten på TT Spektra kan rekryteringsbyrån som samordnar tillsättningen däremot mycket väl ha kontaktat andra, som Daniel Birnbaum och Maria Lind. Men ska vi ta Claes Lindgren på orden kan de alltså inte göra det, utan tillsättningen ska genomsyras av offentlighetsprincipen.

Enligt Clemens Poellinger i SvD är läget dock lite mer godtyckligt. Han skriver: ”Initierade källor utgår från att regeringen plockar sin kandidat vid sidan om och utan offentlig insyn.”

Återigen. Styrs processen av offentlighetsprincipen så kan dessa initierade källor utgå från vad de vill. Gäller offentlighetsprincipen så gäller den, vilket innebär att allmänheten vet vilka regeringen kan välja mellan – de nio som sökt.

Vad regeringen däremot kan göra – och kanske kommer att göra – är att börja om från början och då låta tillsättningen av ny överintendent på Moderna Museet tillsättas utifrån de nya reglerna, där offentlighetsprincipen inte gäller. Regeringen kan kort säga att man inte fann någon av de sökande lämpliga och därför börjar om.


Just nu florerar en föreställning om att offentlighetsprincipen leder till att kompetenta inte söker eftersom dessa kompetenta, menar några, inte vill synas som jobbsökare.

Eller så är det så här: Favoriterna Sara Arrhenius, Maria Lind, Isabella Nilsson och Daniel Birnbaum har inte sökt jobbet eftersom de inte vill ha jobbet. Varför tro att de verkligen vill ha jobbet?

Inga kommentarer: