lördag, januari 29, 2011

TDKR fullbordar trilogin

Christopher Nolan gör alltså en trilogi. Först Batman Begins, sen The Dark Knight, och nu maj börjar produktionen av The Dark Knight Rises, med premiär i juli, 2012.

Nolans två första filmer om Batman är fantastiska. Men vad kan vi förvänta oss av den kommande TDKR?

Det är redan klart att Christian Bale återkommer i rollen som Batman, och att Michael Caine spelar hans butler Alfred. Och nu står det även klart att Anne Hathaway gör rollen som Selina Kyle/Catwoman och att Tom Hardy spelar Bane. Läs om nyheten HÄR.

* Filmen spelas in i IMAX. Nolan gillar inte 3D, han tycker att det är för dålig kvalitet på detta format för tillfället.
* Manus är skrivet av Christopher och hans bror Jonathan Nolan, efter en idé av David S. Goyer. Alltså samma personer som ligger bakom de två första filmerna.
* Wally Pfister, som ansvarat för foto i de andra filmerna (och Inception) kommer också tillbaka.
* Hans Zimmer gör musiken. Bra.

Men hur kommer det att fungera med Catwoman och Bane? Det är betryggande med begåvade skådespelare i rollerna, men både Catwoman och Bane är krångliga karaktärer. Catwoman porträtterades av Michelle Pfeiffer i den föregående filmserien om Batman, i 1992 års Batman Returns. Det gick ganska bra, men Halle Berrys Catwoman i filmen med samma namn från 2004, var ett stort fiasko. Här är ett par saker som måste lösas bra, för att filmen ska fungera:

* Ursprungligen (1940 i serien) var Catwoman skurk. Under åren blev hon mer komplex, och har blivit mer en slags anti-hjälte. Hon hyser en slags hatkärlek till Batman, de är ibland involverade romantiskt, ibland inte. Vilken väg kommer Nolan ta?
* Dräkten? Det här är knivigt. Det vore fånigt att påstå något annat än att fansen förväntar sig en sexig outfit. Så kommer det nog också att bli, men förhoppningsvis blir det inte tacky, och det är inte sannolikt att det blir det, om man ser på de tidigare filmernas estetik och innehåll, där de få kvinnor som haft ledande roller har varit både självständiga och propra. Det här är definitivt en utmaning.

Sen har vi, vad som nog kommer att bli Batmans riktiga nemesis i filmen, Bane. På seriesidorna är han mest känd för att ha brytit Batmans rygg och för att han vid sidan av att vara ett veritabelt muskelberg, är sjukt smart.

* Kombinationen superstark och supersmart är knappast särskilt originell i superhjältesammanhang. Nog kan Bane visa sig vara en bra motståndare till Batman. Men fansen (jag) förväntar sig en viss finess här. Vad är hans drivkraft? Här måste Nolan & Co komma på en riktigt bra grogrund för hans illgärningar.
* Dräkten. Som Bane ursrpungligen såg ut på seriesidorna, med en slags mexikansk brottarmask och linne, blir han nog rätt ful på film. Både Ra's al Ghul i Batman Begins och Jokern i The Dark Knight Returns var nedtonade i stilen, men bibehöll karaktärsdragen (galenpannor) från serierna, så vi räknar med att även Bane kommer se bra ut.

Julie Newmar som Catwoman i kitschiga TV-serien Batman (1966).