torsdag, april 29, 2010

Recension: Iron Man 2

Två filmer har präglat "comicbookmovie-genren" mer än några andra: Iron Man (2008) och The Dark Knight (2008). När Iron Man var rolig var The Dark Knight tung. När Iron Man var färgglad var The Dark Knight gråsvart. Och när Iron Man var skit-samma-nu-kör-vi var The Dark Knight inåtvänd och samhällsengagerande.

I grund och botten är The Dark Knight en film som problematiserar vigilanten - han som tar lagen i egna händer och filmen säger dessutom något om det samtida övervakningssamhället. Med andra ord, TDK är en film som inte riktigt är som en serietidning. Fantastisk film.

Iron Man är mer som en fantastisk underbar och tokrolig berg-och-dalbana. Fantastisk film. Underbar upplevelse.

Jag såg fram emot en rad uppföljare från båda "företagen" som skulle bejaka dessa två skilda sidor. Det har inte gått en dag utan att jag tänkt på Iron Man 2 - och i onsdags såg jag den på premiärdagen, kl. 11.50 mitt på dan.

Men uppföljaren hade ändrat karaktär en aning. Jag tror att den skyldige är Justin Theroux, manusförfattaren som är mest känd som skådespelare (Adam Kesher i David Lynchs Mullholand Drive). Theroux väver in lite för mycket i filmen. Det är helt enkelt så att den ljuva banala tokroliga känslan från första filmen har bytts ut mot en mer komplex narrativ berättarstruktur. Som sagt, det blir lite mycket. Detta kommer till ytan framförallt genom att alla filmens karaktärer ska få utrymme.

Se på rollistan: Scarlett Johansson, Don Cheadle, Samuel Jackson, Mickey Rourke, Sam Rockwell, Gwyneth Paltrow och Robert Downey Jr som Iron Man/Tony Stark. Halva Hollywood tar plats i filmen och alla ska ha sina scener och få ett och annat sagt.

Nu låter jag skeptiskt och för att ha tänkt på filmen varje dag i två år så har jag byggt upp förväntningarna. Iron Man 2 är en bra film, en mycket bra film - i sin genre. Skippa Clash of the Titans och Prince of Persia och allt vad de heter - se I2.

Men där Iron Man, den första filmen, liksom transcenderade sig bortom alla genrer och slog sig fram som en bra film i sig, så sjunker I2 in som en genrefilm. Effekterna kan inte bli bättre och grundstoryn är stabil. Inga misstag, bra regi, fint foto etc etc etc.

Den får fyra och en halv klappa - av fem.

En rolig sak i filmen är bonusscenen, som kommer efter sluttexterna. Den knyter ihop I2 med Thor som just nu spelas in. Man får faktiskt se Thors hammare.

Filmerna Iron Man, Iron Man 2, Incredible Hulk och kommande Thor samt Captain America leder in till The Avengers som har premiär 2012. Det är mycket tokroligt att se fram emot från Marvel Comics.

Dessutom är det nu spikat att Christopher Nolan gör en tredje Batman-film...men det är en helt annan historia.

Inga kommentarer: