tisdag, april 20, 2010

Örnkritikern: Finns inte!

Har ni tänkt på det att det inte finns någon kritiker som stiger i de varma vindarna, rör sig högt upp strax nedanför molnen och därifrån skådar strukturer och ser hur allt hänger samman?

Det är tråkigt att inte någon kritiker tar den rollen. Inte bara tråkigt. Det är ett allvarligt problem. Nog finns det "helgtips" och en och annan krönika som gör anspråk på att ha koll på läget. Visst, de fyller sin funktion som lite trevliga ställningstagande så att läsaren har "tycke och smak" att förhålla sig till.

Det jag söker är någon som kan se de lite större strukturerna. Det finns ett amerikanskt uttryck som jag tänker på: "I tell it like it is." Det är vanligt inom journalistiken.

Det vore bra om någon sa som det var. Men varför gör då ingen det?

Här kommer två artikeltips till kritikern som vågar ta diskussionen:

* De Stockholmska konstgallerierna är i sin djupaste kris på åratal. Jag tänker inte främst på ekonomi, utan på konstnärlig kvalitet. Ta den diskussionen!

* Moderna Museet behöver en kompetent chef som arbetar parallellt med samtiden och det moderna. Ska vi tro på ryktena så kommer det inte att bli så. Ta den diskussionen redan nu! Sätt ned foten, tack.

2 kommentarer:

Johan Lundh sa...

Ja, Rickard, du har helt rätt. Fast varför tar du inte på dig uppdragen själv? Jag tror att du skulle göra ett utmärkt jobb. Jag tror förresten att du kommer att bli nöjd med den nya Modernachefen. Mitt insidertips säger att det blir Daniel Birnbaum i alla fall.

Rikard Ekholm sa...

Johan, det var trevligt skrivet, tack. Min erfarenhet säger att tidningar i dag inte vill ha artiklar av det slaget. Dessutom skulle det kräva att jag lade mycket tid på efterforskningar. Den tiden har jag inte just nu tyvärr. Jag tycker att du ska göra ett försök!

Mitt insidertips säger att det blir en redan anställd på MM som får jobbet. Jag hoppas din insider har rätt ;)