fredag, april 16, 2010

Joss Whedon!?


Joss Whedon - nördarnas nörd. Regissör av Avengers?
Amerikansk populärmedia rapporterar (HÄR och HÄR) att Joss Whedon ska regissera The Avengers (2012), filmen där Iron Man, Thor och Captain America förenas och tar strid mot illustra skurkar.
Whedon är ett intressant namn. I USA är han älskad, kanske framförallt som ett missförstått geni. I Sverige är han ganska okänd. Mest känd är han för TV-serien Buffy: The Vampire Slayer (145 avsnitt mellan 1997 och 2003) och uppföljaren Angel (111 avsnitt mellan 1999 och 2004). Jag såg bara ströavsnitt då de gick på svensk TV. Jag har svårt att se varför de blev så populära.
Whedon skrev det Oscar-nominerade manuset till fantastiska Toy Story (1995) (som snart kommer i 3D) och manuset till trista (kanske inte Whedons fel) Alien: Resurrection (1997).
Som regissör har han filmen Serenity (2005) på meritlistan samt ett antal avsnitt av de TV-serier (Buffy, Angel, Dollhouse) som han har initierat.

Varför väljer då Marvel Studios att nu slutförhandla med Whedon? Ska man tro rapporterna så är det Whedon Marvel vill ha. Meritlistan som regissör är mager, även om Serenity är en bra film.

Hemligheten är nog kombinationen duglig regissör samt att han är ett hett namn i geek-kretsar. Whedon är dessutom ett starkt kort eftersom att han också skriver serier. Mest känd är han för sina 25 nummer av Astonishing X-Men , tecknad av John Cassaday. Verkligen kanonbra serie, som kan rekommenderas till alla som vill börja läsa serier. Finns att inhandla inbunden.
Whedon har även skrivit ett antal nummer av Marvel-serien Runaways och flera serier för andra förlag.

Med andra ord, Whedon är en habil regissör med ett stort intresse för serier. Om det nu blir han som regisserar, tror jag att Avengers kommer att bli en bra film – givet att han har kontroll över manus, för där ligger hans stora styrka.

Inga kommentarer: