torsdag, april 01, 2010

Kulturchef x 2

Något måste sägas. DN Kultur har ny kulturchef. Han heter Björn Wiman. Tomrummet han lämnar efter sig på Expressen Kultur fylls av Karin Olsson.

Wiman. Jag har aldrig haft någon kontakt med denne man, men finns det någon som har ett gott rykte i den svenska mediavärlden så är det han. Fin kille, säger dem som vet. Wiman kan man väl kalla en klassisk kulturchef från gamla skolan. Yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och litteratur var ständigt återkommande ämnen under hans tid som kulturchef på Expressen. Konstbevakningen gick i stå, det vill jag nog påstå. Annars en bra kultursida, även om Per Svensson, hans företrädare lämnade ett tomrum efter sig när han slutade. Han var så arg och så tysk. Det fanns något annat än hos Wiman - som är en fin kille. Nu alltså DN. Ska bli spännande att se hur det går.

Karin Olsson har jag talat med i telefon en gång. Hon var en gång i tiden för hundra år sedan flickvän till en av mina bästa vänner. Hon svarade när jag sökte honom. Hon lät balanserad, vill jag minnas. Så verkar hon vara än i dag. Uppskattar hennes ton. Men kulturchef? Jag kan bara ställa mig i raden av alla de som undrar varför. Politik och samhälle har jag alltid trott har legat henne närmare om hjärtat. Spännande, förhoppningsvis.

En rolig detalj är att Olsson, Björn af Kleen och Joakim Borda Pedreira en gång i tiden drev bloggen Diagnos.dk - sin tids absolut mest uppmärksammade blogg. Om jag inte minns fel arbetade de alla tillsammans på studenttidningen Lundagård då. Olsson och af Kleen arbetar för Expressen sedan länge - kanske är det dags för Borda att ta steget in nu som konstkritiker?

Här bloggar Wiman och här bloggar Olsson.

3 kommentarer:

J.B.P sa...

Det trodde jag jag var... Står så på min byline i Sydsvenskan i alla fall. Fast jag kanske inte är så välansedd i konstvärlden att jag kvalificerar? Har varit för snål för att gå med i AICA, men det kan jag ändra på...

J.B.P sa...

Oj, inser nu att du menade att jag skulle ta steget in i Expressen (läste trött och utmattad...)... Det har jag inte tänkt på, kanske ska föreslå nån artikel nån gång om jag har en idé som passar dock.

Rikard Ekholm sa...

Klart du ska skriva i Expressen om tillfälle ges. Har haft lite kontakt med Karin på sistone, trevligt.