fredag, februari 18, 2011

Fan Art - en plats i konsthistorien?

Med mycket stor sannolikhet kan vi redan här och nu diskvalificera Fan Art en plats i konsthistorien. Tvärr kommer konsthistoriker inte att se höjden i denna konstform.

Wonder Woman, den första riktiga kvinnliga superhjältinnan, skapad 1941 av feministen, psykologen, uppfinnaren och serieförfattaren Dr. William Moulton Marston (Marston hade stor del i att lögndetektorn utvecklades!) tar nu steget till TV-rutan igen. Läs HÄR.

Huvudrollen spelas av Adrianne Palicki och TV-serien produceras av David E. Kelley som också ligger bakom bland annat Ally McBeal.

Fan Art. Omedelbart när en populär karaktär som Superman eller Wonder Woman ska castas så klipper och klistrar (digitalt naturligtvis) en rad geeks (inte använt pejorativt) redan existernade bilder för att skapa en ny helhet. Här några exempel:


Här har vi Palicki som Wonder Woman. Jag misstänker att kroppen kommer från den förra TV-serien (1976-1979) då Lynn Carter spelade Wonder Woman. Det är inte helt osannolikt att nya Wonder Woman kommer att se ut ungefär så här.

Här en ann variant. Jag är osäker på var kroppen kommer ifrån. Ansiktet är i alla fall Cobie Smulders, mer känd från TV-serien How I Met Your Mother.
Ytterligare en variant. Megan Fox som Wonder Woman. Både hon och Smulders har varit geek-favoriter, men de får nu alltså se sig slagna av Palicki. Wonder Woman är tänk att vias på NBC i höst.

Så här såg Lynn Carter ut i den ursprungliga TV-serien som hade premiär 1976. Den TV-serien använde sig förövrigt Dara Birnbaum av i videoverket Technology/Transformation: Wonder Woman, som alltså är en slags kulturell appropriation.