lördag, mars 20, 2010

Snart vet vi vem som spelar Cap
Marvel Studios, serieförlaget Marvel Comics filmstudio, rollbesätter nu förlagets allra mest klassiska superhjälte, Captain America. Det är nämligen dags att göra film om denne klassiske superhjälte.
Problemet är att det är tillsynes omöjligt att på ett tillfredsställande sätt lösa rollbesättningen. Captain America har så många olika skepnader.
Karaktären skapades redan 1941 som en patriotisk helyllekille. På omslaget till första numret slår han Hitler på käften. Succén var given.
Captain Americas civila jag heter Steve Rogers. Rogers är ursprungligen något av en vekling, tunn och långt ifrån någon superhjälte. Hans båda föräldrar avlider när han är ung, han är fattig och ser med förskräckelse hur fascismen breder ut sig över världen. Han vill ta värvning i armén och kämpa mot ondskan, men listas som oduglig eftersom att hans fysik är undermålig. Hans känsla för vad som är rätt och riktigt går dock fram hos rekryterarna som erbjuder honom att bli del av ett experiment, ett slags dopningsprogram som i bästa fall kan gör människor med svag fysik till människor med superkrafter. Han tackar ja till erbjudandet och blir den förste - och visar det sig - den siste som får detta serum injicerat i sig. I samma stund som han får serumet skjuts skaparen av serumet ihjäl av en förädare. Experimentet är ändå lyckat och den så veke Rogers ser sig förvandlad till en superstark soldat - som klär sig i amerikanska flaggan och strider för frihet i andra världskriget.
Strax efter krigsslutet antas Rogers död då han under ett uppdrag försvinner. Egentligen befinner han sig i en slags koma inbäddad i isen. I mitten av sextiotalet så återfinns han och han väcks ur sin koma. Han har inte åldrats en dag på grund av effekterna av serumet och fortsätter direkt sin kamp för friheten i världen. Sedermera får Cap status som en slags förgrunfsfgur för hela det universum som är Marvel Comics, vilket visar sig i att han är ledaren med stort L och alltid i alla lägen tar strid för det som är rätt. Han tummar inte på något i det avseendet. Än i dag, nästan 60 år efter att han skapades, fortsätter lösnumren av Captain America-serien att sälja i stora upplagor.
Nu rollbesätter man alltså denna karaktär för en film som ska ha premiär om något år. Geekdom - det vill säga - alla fans över hela världen är i upprorstillstånd. Hur ska man kunna rollbesätta denna legendar, som dessutom har så många sidor, veklingen, den unge soldaten, den återuppväckte hjälten som befinner sig i fel tid och den samtida Cap som kanske är mer legend och ledare än något annat. Vem ska kunna spela alla dessa roller!?
Snart kommer besked.

Alex Ross, den i samtiden kanske mest konservativa serieskaparen, menar att Jon Hamm, som spelar Don Draper i Mad Men är den ende skådespelaren som kan spela åtminstone den senaste Cap. Jag är beredd att hålla med om det, men hur blir det då med den tunne och svage Rogers? Kan detta lösas!?
Snart vet vi. Anspänningen är olidlig.

Inga kommentarer: