fredag, mars 26, 2010

Nu vet vi: Flamman spelar Cap


Med viss förskräckelse ser jag att Chris Evans ska spela Captain America i filmen The First Avenger: Captain America.


Filmen har premiär 22 juli, 2011, och regisseras av Joe Johnston, som senast gjorde The Wolfman.

Chris Evans spelade Johnny Storm/Human Torch i Fantastic Four (2005) och i uppföljaren Fantastic Four: Rise of The Silver Surfer (2007), vilket innebär att han med andra ord redan har spelat en Marvel-karaktär.

I amerikansk populärkulturmedia är man lite tveksam till valet av skådespelare.
Chris Evans må ha varit det bästa i Fantastic Four, sprallig och flamsig - så som karaktären han spelar är utformad - men hur ska denna badpojke fixa karaktärsrollen, den allvarlige, rättfärdige Captain America, mannen i fel tid? Ett stort frågetecken.

Rolltillsättningar av superhjältar har förvisso nästan alltid omgärdats av fansens bryderier. När Tobey Maguire valdes till Spider-Man var geekdom galen av ilska. Maguire visade sig sedan vara mer än utmärkt i rollen som den tafatte Peter Parker med plötsliga övermänskliga krafter. Den ende skådespelaren som egentligen alla direkt sa ja! till var Robert Downey Jr som Tony Stark/Iron Man. Den första Iron Man-filmen får i dag klassas som en modern klassiker, mycket tack vare Downey Jr och nu ser alla med spänning fram mot Iron Man 2 som går upp på bio om en månad.

Problemet med Captain America är dels att hans "berättelse" inbegriper en fysisk förvandling från vekling till kraftman. Kan CGI lösa det problemet? Eller kommer Chris Evans att likt Robert De Niro i Tjuren från Bronx att gå upp och ner i muskelvikt? Knappast. Dels också att Captain America är LEDAREN och det innebär ett visst mått av pondus och utstrålning. Hur ska han kunna leda amerikanska trupper under andra världskriget? Och vem bleknar inte brevid Downey Jr? Saken är att Cap, Iron Man och Thor (som får en egen film som just i denna stund spelas in under ledning av Kenneth Branagh) ska sammanstråla i filmen The Avengers, 2012.

Fördelen med Evans i rollen som Cap är att han har en naturlig fyrkantig, slank fysik och ett rejält amerikansk käkben. Det återstår att se hur det hela kommer att bli.
Ett annat frågetecken är Joe Johnston, som egentligen bara har en riktigt bra film på meritlistan - Rocketeer (1991). Sedan dess har han tofflat in filmer som Jumanji och Jurrasic Park 3.

Jag är lite orolig och ser med spänning fram emot den första pr-bilden på Evans som Cap.

Läs mer HÄR och HÄR.

Inga kommentarer: