lördag, december 26, 2009

Åh, en liten kritikerfajt...

Så här mitt i julkoman blir jag lite upprymd när jag ser en kritikerfajt.
Det är Aftonbladets Dalí-på-Moderna-kritiker numero uno Frans Josef Petersson som angriper ingen mindre än kritikernestorn Lars O Ericssons krönika (4 december, SvD) om att (konst)historien ständigt måste skrivas om i, något som jag lärde mig av Andres Lokko redan 1993 genom tidskriften pop. Nåväl.

FJP skriver engagerat: "Men sällan har jag läst en så okritisk text om en så ytlig utställning som Ericssons krönika (4 december) om Dalíutställningen på Moderna Museet. Jag blir beklämd. Kontentan är att konsthistorien inte är statisk utan ständigt måste skrivas om (och att Modernas utställning är ett gott exempel på detta). En mer konsensuell utsaga är väl knappast möjlig: vem skulle argumentera mot att historien måste omprövas i ljuset av ny forskning?" Aftonbladet, 7 december.

LOE svarar: "Petersson motsäger sig själv när han å ena sidan hävdar att vi alla är ense om att konsthistorien måste skrivas om. Inget kan vara mer konsensuellt skriver han. Fast själv håller han inte med. Så konsensus?"

Och sedan en vass avslutning av Ericsson: "Exempel på hur han själv skriver konsthistoria ger han i Aftonbladet 11/12. Han utnämner där OEI:s ”Omkopplingar” till decenniets viktigaste konstverk. OEI, i vars redaktionskommitté han själv sitter. Sånt gör en beklämd." SvD, 17 december.

Hoppsan och god fortsättning!

2 kommentarer:

Frans Josef sa...

Vass? Prova osaklig - och osann. Omkopplingar har inget med oei att göra, den är utgiven på Glänta Produktion. Vilket som bekant är ett annat förlag. En anklagelse om ohederlighet på felaktiga grunder, med andra ord. ABs redaktion hörde av sig till SvD om att ta in en rättelse. De fick aldrig något svar. Beklämmande! Gott nytt år! / FJ

Rikard Ekholm sa...

Intressant. Tack för kommentar.