söndag, november 16, 2008

”Bo Nilsson kan inte fortsätta som chef”


Det stormar kring Bo Nilsson, direktör på Charlottenborg konsthall.

”Det är uppenbart att det är tal om en inkompetent ledare, som redan har spenderat en massa pengar på Charlottenborg, som han inte hade. Han kan inte fortsätta som chef.”
Det säger Köpenhamns kulturordförande Morgen Jensen till den danska tidningen Politiken.

Svenske Bo Nilsson tillträdde som chef på Charlottenborg konsthall för ett år sedan. Nu har konsthallen ett ekonomiskt underskott på 3.2 miljoner danska kronor.

Bo Nilsson har inrett en lägenhet på Kongens Nytorv – utan godkännande från konsthallens styrelse. I lägenheten har Bo Nilsson övernattat. Samtidigt stoppades utbyggnaden av ett café på grund av för dålig ekonomi.

För att säkra konsthallens överlevnad har kulturministeriet överfört en nödsumma på 2.3 miljoner danska kronor.

I Danmark betecknas detta som en skandal. Politiker och publik har offentligt ventilerat sitt missnöje.

”Det ser meget alvorligt ud. Der har intet samarbejde været mellem direktør og bestyrelse, og det kan jo ikke fortsætte. Jeg kan ikke sige, at de er nødt til at fyre direktøren, det ligger jo ikke hos os ordførere. Men det er meget problematisk, at regnskabschefen er stoppet, og at direktøren så har siddet på pengekassen selv, og at økonomien er gået så hurtigt ned ad bakke”, siger Danske Folkepartis Karin Nødgaard till Politiken.

Henriette Kjær från de Konservative säger:
”Det er rigtigt trist. Det var en fantastisk lovende kunsthal i København, og det er sørgeligt at se så mange penge gå tabt. Nu må bestyrelsen så træde til, og jeg er sikker på, at de vil være mænd for at få orden på denne her sag. Jeg vil ikke komme med gode råd, for alt tyder heldigvis på, at de er parate til at foretage det nødvendige.”

Bo Nilsson fortsätter sitt arbete som chef, rapporterar danska tidningar.
Han har än så länge inte kommenterat det som uppdagats.
Läs HÄR, HÄR och HÄR.
Mer lär följa.

Inga kommentarer: