lördag, november 20, 2010

Kan bli riktigt bra

Filmbolagen spottar just nu ur sig trailers till nya filmer baserade på serier. Nu senast trailer nummer två för Green Hornet, regisserad av Michel Gondry. Några saker här är lite anmärkningsvärda. Dels förstås att Gondry, med kulturfilmer som Eternal Sunshine of the Spotless Mind och The Science of Sleep på meritlistan, regisserar. Gondry är en klassisk europeisk lekfarbror, som lockar alla dem som tyckte om tjeckisk animerad film när de var små. Han har dessutom ett filosofisk, poetiskt tilltal, som lockar kulturpubliken. I trailern nedan är den tjeckiska filmen och det poetiska tilltalet tämligen frånvarande, vilket, i mina ögon är bra. Men det återstår att se hur det verkligen är med den saken när filmen väl har premiär.

Green Hornet har ett ovanligt ursprung för att vara seriehjälte, han skapades som radiohjälte av  George W. Trendle och Fran Striker och debuterade redan 1936. Senare omvandlades karaktären till film- och TV-hjälte - och till seriehjälte. Just nu ger Dynamite Entertainment ut Kevin Smith's version av Green Hornet. Den är ganska bra, och bygger på ett filmmanus av Smith, som ratades.

Det ska bli spännande att se hur Christoph Waltz, som fick en Oscar för sin rollprestation i Inglourious Basterds som Hans Landa, fungerar i Green Hornet, där han, naturligtvis, spelar skurk.