När andra misslyckas tar Marvel själva hand om sina gamla hjältar.
Något mycket ovanligt håller på att hända. Marvel Comics bygger på ett ojämförligt sätt upp en hel värld av superhjältar i egenproducerade filmer.
2008: Iron Man med Robert Downey Jr går upp på bio. Efter att eftertexterna har rullat klart finns en så kallad bonusscen. Den klassiske hjälten Nick Fury, spelad av Samuel L. Jackson försöker övertyga Iron Man/Tony Stark om att vikten av samarbete. Organisation SHIELD introduceras. En klassiker i Marvels universum.
2008, några månader senare: The Incredible Hulk med Edward Norton i titelrollen gör succé på bio. Efter att eftertexterna har rullat klart finns också här en bonusscen. Den här gången är det Iron Man som stiger in på en bar och börjar prata med General Ross (Hulks nemesis) om att ”vi” försöker sätta ihop ett lag. Att ”vi” är The Avengers är en enkel gissning för serienördar.
I samma veva skickar Marvel ut ett pressmeddelande om att tre nya filmer är på gång:
Thor (2010), The First Avenger: Captain America (2011), och The Avengers (2011).
Vad Marvel med knivskarp skärpa gör i slutet av Iron Man och Hulken är att puffa för den sista av de tre filmer som studion planerar för, The Avengers. Till saken hör att både Thor och Captain America var med i när Avengers blev en av Marvels mest populära serier i mitten av sextiotalet. De andra medlemmarna? Ja, ni har gissat rätt. De är Iron Man och Hulken. Säkerligen får vi se liknande bonusscener i både Thor och i Captain America. Allt för att finalen The Avengers ska bli så grandios som den kan bli.
Det finns också andra saker som pekar på att Marvel är verklig begåvade när det kommer till att ”produktplacera” sig själva i sina filmer: I Iron Man-filmen skymtar Captain Americas sköld i Iron Mans verkstad och i Hulken pratar General Ross om ”the super soldier” som ett lyckat försök på att artificiellt vis framställa en superstark soldat, det vill säga Captain America.
Det intressanta i sammanhanget är att vad man gör är ungefär detsamma som man alltid har gjort med i sina serier. En ny hjälte eller skurk introduceras. Fungerar han (det är oftast en han) så kan han bli långlivad och i bästa fall få en egen serie. Nu följer man alltså den modellen fast allt är flyttat till den vita duken – och icke att förglömma – till tv- och dataspelsvärlden.
---
Marvel har inte sagt rakt ut varför man väljer att göra sina serier till filmer. Men det är inte svårt att gissa att det i grund och botten är ett ekonomiskt beslut. Varför inte plocka hem pengarna utan mellanhänder och dessutom få kreativ kontroll över det känsliga steget från serieruta till filmruta? Den senare anledningen blev nog så viktig vid den här tiden. Daredevil och Fantastic Four gick upp på bio 2003 respektiv 2005, utan att Marvel hade full kreativ kontroll. Daredevil var – och är – den sämsta Marvel-filmatiseringen sedan filmindustrin på riktigt – med start 1998 och filmen Blade – började göra film av Marvels serier. Filmatiseringen av Fantastiska Fyran var en bättre film än Daredevil, men ändå ingen bra film.
Rättigheterna till filmerna är dock spridda över ett antal olika filmbolag. Senare i år kommer Punisher: War Zone och nästa år går X-Men Origins: Wolverine upp på bio. De ligger hos Lions Gate Entertainment respektive 20th Century Fox. X-Men Origins: Magneto och Spider-Man 4 ska vara klara 2009 och 2011.
Marvel själva har utöver nämda Avengers-relaterade filmer även planer på att göra film om, bland andra, Iron Fist, Doctor Strange, Nick Fury och Ant-Man. Plus Iron Man 2.