torsdag, mars 07, 2013

Titta får man ...

I dag ska jag titta på en sådan här.

Det här är en Rolex Sky-Dweller, den senaste modellen av de många exklusiva modeller som Rolex tillverkar. Den här klockan har en rad ovanliga så kallade komplikationer - HÄR kan man testa själv hur klockan fungerar. Mycket intrikat. Det här är en klocka som är så dyr att det är svårt att förstå. Men titta får man ...

Rolex har förövrigt förändrat sin profil ganska mycket de senaste åren. Klockorna har inte bara blivit större, de har också blivit svulstigare i stilen, och ibland, åtminstone i min egen smak, ganska vulgära. Ibland återfinns en rad olika diamanter och rubiner lite varstans på klockan vilket kan få klockan att se märklig ut, eller som gjord får någon slags sagoprins.

Rolex snyggaste klockor härstammar från en tid när Rolexen verkligen var en stor del av sin egen samtid - 1960 och 1970-talet. Det var då deras modeller Submariner, GMT Master, Datejust, Daytona och Day Date satte ribban för hur den exklusiva klockan skulle se ut och fungera. Idrottsstjärnor, skådespelare och andra med mer extroverta profiler bar alla Rolex, som t ex Paul Newman (Daytona), Marlon Brandon (GMT Master), Jean-Claude Killy (Chronograph triple date) - och James Bond (Submariner) (i dag bär Bond Omega).

Min favorit av de klassiska Rolexklockorna är Rolex GMT Master 1675 i rostfritt stål och guld, med en så kallad nipple dial där timmarkeringarna är små guldknappar. Ringen runt själva urtavlan kan ställas in så att den fjärde visaren - den som ser ut som en pil - visar tiden i en annan tidzon. Så här ser den ut:

Rolex GMT utvecklades ursprungligen som ett samarbete mellan Rolex och det amerikanska flygbolaget Pan Am. Flygbolaget ville att deras piloter skulle bära en klocka som kunde visa två tider parallellt, t ex i New York och Paris.