Chez Betty. Den lilla restaurangen på Roslagsgatan i Stockholm. Stockholms
nya älskling. Profilen är kvarterskrogen. Men hur är maten egentligen en onsdag
klockan halv nio?
Restaurangen vann Gulddraken 2012.
Maten som åts av två personer:
Fisksoppa – som å ena sidan huvudrätt och å andra sidan förrätt.
Chevre och honung – förrätt.
Oxfilé från Hälsingland – huvudrätt.
Chokladtårta och Citronsorbet – efterrätt.
Husets röda, Côte du Rhône.
En enkel samt en dubbel espresso.
Bröd.
Många täta bord. Intim god stämning.
Kyparen rabblar menyn vid bordet på franskt manér. Men till skillnad från i
Frankrike så följer inget samtal mellan kyparen och vi som ska beställa. Han
hastar istället iväg. Hade vi inte då hellre kunnat läsa menyn på egen hand?
Tid för frågor och funderingar fanns inte. Kyparen återkommer senare för att ta
beställningen. Är ni redo?
Inget vegetariskt eller någon ren fiskrätt på menyn – förutom en fisksoppa till
förrätt. Den kunde man uppgradera till en huvudrätt. Mer än godkänd som förrätt
och huvudrätt, men fiskbitarna lyste med sin frånvaro. Mixat? Kanske. Eller ren
buljongbaserad soppa? Oklart. Föredrar fiskbitar. Mixad köttsoppa skulle, som
jämförelse, inte låta sig smaka.
Oxfilén. Kvällens besvikelse. Alltför salt. Visst ska där finnas sälta. Men
den ska inte ligga på baconnivå. Sauce bearnaise bra, och smakrik pommes
frites, samt godkänd ratatouille. Men oxfilén i sig, nja.
Efterrätt. Utsökt sorbet och mycket god chokladtårta med Valrhonabas och crème
fraîche. Dessa skulle de kunna bygga en hel verksamhet kring.
Vinet. Mmm.
Brödet. Alldeles bra. Och med smör inknutet i en liten korv. Lite
underligt, men fint.
Espresso. Mycket bra.
Helhetsintrycket är gott. Kyparen trevlig och okomplicerad, även om
uppläsningen av menyn faller på sin icke-funktion. Kyparens närvaro är endast
intressant om den leder till något slags samtal. Här talar kyparen till oss,
men inte med oss.
Maten var i stort rätt bra, men fisksoppan som huvudrätt var kanske något
tunn och oxfilén alltför salt. Det är faktiskt inte helt bra. Efterrätterna lyfter
allt – vilket innebär att rekommendationen är: gå dit, beställ en efterrätt och njut.