torsdag, maj 06, 2010

Birnbaum är klar: vad ska han göra?

Vilken kulturintresserad person har i dag kunnat missa att Daniel Birnbaum blir ny överintendent på Moderna Museet från första november (Lars Nittve slutar sista oktober). Media kallar nu Birnbaum för ”lågoddsare” (DN) och får till det som om att det var klart från allra första början att det skulle bli Birnbaum. Det tror jag inte alls på. Jag tror tvärtemot att det var tveksamt in i sista stund. Det finns en del som indikerar att det är så. Jag säger inte mer om det nu, utan sparar det till mina memoarer.

Hursomhelst. Jag tillhör den skara som är överförtjust att få en ny överintendent på Sveriges viktigaste konstmuseum. När Nittve återkom till Moderna efter att ha drivit Rooseum, Lousiana och Tate Modern var alla glada. Jag skulle nog vilja säga att alla nu är ännu gladare. Jag tror att anledningen är mycket enkel: Birnbaum är mycket mer cool än vad Nittve var.

För även om Nittve hade drivit Tate Modern har Birnbaum genomfört en mycket lyckad Venedigbiennal, samt varit curator för en rad större utställningar och biennaler. Dessutom är han filosof (fil. dr.) och har aldrig släppt skrivandet i Artforum och på annat håll. Även Nittve bidrog en gång i tiden i denna tidskrift, men långt innan han återkom till Moderna hade han slutat.

Vilka problem kommer Birnbaum nu att ställas inför, eller så här, vad ska Birnbaum göra på Moderna?

• Under en tid har Modernas position helt medvetet förändrats. Man har tagit en tillbakadragen position i relation till den aktuella samtidskonsten. Orsaken har angetts vara att det finns andra platser där den visas i Stockholm. Man får anta att dessa är Bonniers konsthall och Magasin 3 (utöver gallerierna). Istället har Moderna satsat på den äldre moderna konsten. Man har gjort det ganska bra. Det är nu hög tid för Moderna att återta sin position som högborg för samtidskonsten. Det var tag sedan sist, en sisådär 40 år sedan, det blir kanske inte lätt, men jag hoppas Birnbaum ger det en chans. Men varför? Jo, MM är nationalscenen och där hör samtidskonsten hemma. Där ska trender och tyngre tendenser både konsolideras och initieras. Birnbaum har kunskapen och det är samtiden han ska fokusera på.

• Birnbaum ska inte lägga så mycket tid på fundraising (det vill han inte). Han ska arbeta med konstnärlig kvalitet och anställa personer som arbetar med sponsorsavtal (sådana finns för övrigt redan i huset). Moderna behöver en chef som arbetar främst med konst, inte med administration.
• Tillsätt mellanchefer som går på möten – ge dem fullmakt att ta beslut om sådant som ska beslutas på sådana möten där myndighetssnacket rullar.
• Gör en Modernautställning varje år, det vill säga visa "ung" svensk samtida konst för en större publik.
• Fortsätt skriv böcker, åk på konferenser – och ta med det hem till Stockholm och konstpubliken som behöver den kunskapen förmedlad.
• Ordna en utåtriktad och samtidigt initierad programverksamhet.
• Ändra museet grafiska profil (typsnittet!!).
• Ändra museets ”permanenta” hängning. Det finns så otroligt mycket som publiken aldrig ser. Det är obegripligt att den bara är arkiverad. Häng om ett par gånger varje år!

Läs vad kommentatorerna på SR, i SVD, DN och Expressen tycker.

Inga kommentarer: