torsdag, augusti 18, 2011

Text: tecken i tiden

Som jag tidigare nämnde kommer Moderna Museet i samarbete med Axl books att börja ge ut en essä i samband med att en utställning produceras - Moderna Museet Essä. Första bok att ges ut är som bekant Magritte - Foucalt. Om orden och Tingen skriven av Lars O Ericsson och den 1 september öppnar utställningen med samma namn på Moderna, curerad av Ericsson.

I dag meddelar Moderna att nästa utställning i samma serie görs av Sara Danius. Även då kommer alltså en bok att ges ut. Boken och utställningen heter Proust - Benjamin. Om fotografin.

Det här är naturligtvis ett mycket ambitiöst projekt som jag ser mycket fram emot att följa. Utställningar av det här slaget, som lägger tonvikt på eftertanke, har jag letat efter med ljus och lykta. Håller tummarna för att detta blir lyckat!
---

I dag informerar Bonniers konsthall om att deras nya magasin lanseras i samband med att höstens stora utställning The Spiral and the Square öppnar 24 augusti. Magasinet heter Bonniers konsthall Magasin. "Bonniers Konsthall Magasin tar avstamp i konsthallens utställningar men rör sig också bortom vådet egna programmet och utforskar konstvärlden – både lokalt och globalt.", står det i pressmeddelandet som skickades ut i dag. Magasinet kommer att ges ut en gång varje säsong. Spännande.

Det vore roligt om magasinets skribenter recenserade de egna utställningarna - och andra utställningar i Stockholm. Drömmen vore ju om Sara Arrhenius recenserade något på Moderna och att magasinets redaktörer fick Daniel Birnbaum att recensera en utställning på Bonniers. Hur skulle det se ut?
"Åh, Sara, du är så duktig, tänk vad fint du har gjort här på Bonniers!"
"Men, Daniel, tänk att du fått fart på Moderna igen, det är verkligen på Moderna allt händer!"