onsdag, augusti 17, 2011

Kortrecension: Captain AmericaCaptain America (Chris Evans) efter sitt första inofficiella uppdrag bakom fiendens linjer. Mottagen av glada kamrater och Peggy Carter (Hayely Atwell). Foto: Image.net


Anledningen till att jag tycker så mycket om Captain America är att han är så schysst. För Cap är det viktigt med rättvisa och frihet, inte bara som ideal eller på ett storpolitisk plan. Nu har jag sett filmen, Captain America: The First Avenger, och delar av dessa karaktärsdrag kom fram riktigt bra - under den första tredjedelen av filmen. Den delen är något av det bästa som kommit från Marvel Studios, inkluderat första Iron Man-filmen. Men sedan blir det mest vanlig action och då kommer Caps distinkta karaktärsdrag, hans vanlig-kille-som-blivit-stark-som-fan inte riktigt fram.


Steve Rogers - som han heter egentligen - är nämligen mycket tanig, tunn och kort och dessutom är han något av en sjukling. Eftersom han menar att kriget mot nazisterna måste vinnas, och han ser som sin skyldighet att göra sin del, försöker han ta värvning. Men på grund av sin dåliga fysik blir han inte antagen. För att sedan göra en lång historia kort så blir han ändå utvald på grund av sin goda moral - hans "schyssthet" i stort och smått - till att bli injicerad med ett serum som gör honom starkare och friskare och större - och kanske lite godare också. Allt det där kommer fram bra i filmen. Och kärlekshistorien mellan Cap och Peggy Carter är riktigt rar.


Men sedan, uppdrag på uppdrag. Snabba ryck och mindre nyanser, mindre karaktär, mindre djup, vilket är lite synd. Dussinaction är så lätt att få fatt på. En superhjältes partikulära egenskaper är däremot ovanliga. Det är dem man ska spela på, inte bara vanligt pang-pang.


Nåväl. Lite hård är jag kanske. Filmen är bra, men inte som Iron Man, Spider-Man 2, X-Men 2 eller The Dark Knight. Captain America: The First Avenger får betyget tre.


Ett tips: vänt tills efter eftertexterna (längst någonsin!). Där, en minitrailer för The Avengers som har premiär i maj nästa år. Små glimtar av dem alla - Cap, Thor, Iron Man, Nick Fury, Black Widow och Hawkeye. Mmm...